Loek van der Hagen wint twintigste editie Paastoernooi Hoogeveen

 

De twintigste editie van het Paasschaaktoernooi Hoogeveen 2024 is gewonnen door Loek van der Hagen. Hij wist in de laatste ronde de laatst overgebleven concurrent en local hero Osama Sadallah te verslaan en zo voor het eerst het Paastoernooi op zijn naam te schrijven met een mooie score van 6 punten uit 7 wedstrijden. Osama en Daan Noordenbos eindigden op een gedeelde tweede plaats met 4,5 punten.

In totaal deden 67 schakers mee aan het jaarlijks op paaszaterdag gehouden rapid schaaktoernooi. In totaal speelden de deelnemers in 9 verschillende groepen met 7 of 8 deelnemers per groep. Eén deelnemer wist dit jaar de volle 100% te behalen en dat was Kars van Dam in groep G. Op anderhalve punt volgde Cor van der Werff. Groep I leverde een gedeelde groepswinst op met 6 uit 7 voor Hannah Bakker en Daan Hentzen. In groep H kon de vader van Loek het goede voorbeeld van zijn zoon in groep A net niet herhalen, want Stephan van der Hagen werd tweede in deze groep, samen met Aaldert Vos. Met 6 uit 7 bleef Arjen Meijeringh zijn concurrenten een vol punt voor. Groep F werd een prooi voor Gerwin van Lenthe met 6 uit 7. Hij was zeer verheugd om zijn groep te winnen van dit leukste rapidtoernooi uit de regio. Alhoewel hij volgende week te Hardenberg bij zijn ‘eigen’ rapidtoernooi misschien dezelfde woorden zal gebruiken. De voor de schaakvereniging Hoogeveen spelende Rémy Witkamp werd tweede met een halfje minder.

Groep E kan omschreven worden als een Hoogeveens feestje. Oud jeugdlid Noël Koene won de groep met 6 uit 7. Theo Witkamp haalde een gedeeld tweede plaats met 4,5 punt, evenals Carl Hoekstra. Groep D werd gewonnen door Huub van Helvoort met 5 punten. Hij bleef een halfje voor op het drietal schakers Gerard de Lange en Hoogeveeners Bert Janmaat en Leo Spaans. Laatstgenoemde is tevens organisatielid, maar dat weerhield hem er niet van om in de prijzen te vallen. Groep C kwam op naam van Rogelio Lujan Garcia met 6 uit 7. Op anderhalve punt gevolgd door Govert Pellikaan. Adrian Clemens wist beslag te leggen op de winst in groep B met 5,5 punt. De tweede plaats werd hier gedeeld door het drietal Rienk van den Berg, Jaël Wierenga en Martin van Velzen.

Rest mij nog velen te bedanken voor het helpen klaarzetten en opruimen van alle materiaal, in het bijzonder Esther. Dank aan de mede organisatieleden Marten en Leo en last but not least de vrijwilligers van Salawaku die ook dit jaar weer alle deelnemers hebben verzorgd van een natje en een droogje.

Alvast tot volgend jaar op paaszaterdag 19 april 2025!

Namens de organisatie,

Marc