Ivo Maris pakt vierde titel Paasschaaktoernooi Hoogeveen


Op Paaszaterdag 8 april 2023 gaven 65 schakers acte te présence tijden het 19de Paasschaaktoernooi Hoogeveen.
Soms bezwijken ratingfavorieten onder de druk, maar dat gold niet voor Ivo Maris. Met een overtuigende 6,5 uit 7 wist hij na 2013, 2014 en 2019 voor de vierde maal beslag te leggen op de toernooioverwinning. Met maar liefst twee punten achterstand legden Juan de Roda Husman en Hoogevener Andries Mellema beslag op de gedeelde tweede plaats in groep A.


In groep B was het tot aan de laatste ronde nog spannend wie de groepswinst zou behalen. In een rechtstreeks duel wist Adrian Clemens medekoploper Marten Berghuis te verslaan en hij bracht zijn score daarmee op 5,5 uit 7. Tycho Bruggink werd verdienstelijk tweede met een score van 5 punten na 7 wedstrijden.


In groep C wist Léon Niemeijer met 5,5 punten zijn groep ruim te winnen. Maar liefst drie schakers eindigden met 1,5 punt achterstand op de gedeelde tweede plaats, zijnde Eric Jan Walinga, Carl Hoekstra en Hoogevener Willem Boontje. In groep D was er een gedeelde groepswinnaar. Zowel Martijn Hardeman als Tijmen Hofstra behaalden 6 punten.


Groepen E en F bestonden dit jaar uit 6 deelnemers. Dit was het gevolg van een last-minute herindeling, wegens het niet op komen dagen van enkele schakers. In deze groepen zijn vijf ronden gespeeld. Groep E werd een gedeelde groepswinst voor Sono Folkers en Henk van Schaik met 3,5 punten. Groep F werd gewonnen door Raymond Hof met 4 punten. De Hoogeveners Siep Hoeksma en Gerrit van den Dool wisten met 3 punten beslag te leggen op de gedeelde tweede plaats. In ronden 6 en 7 werd er tussen de spelers van beide groepen nog enkele partijen gespeeld, waarbij bij hoge uitzondering niet alleen bij een nul een gekookt gekleurd paasei gewonnen kon worden.


Groep G werd een prooi voor Tobias van Essen met 6 uit 7. Gedeeld tweede met een halfje achterstand werden Coert Joost en Stephan van der Hagen.


Alleen in groep H werd dit jaar de perfecte score van 7 uit 7 behaald. Dagmar Luijkx wist deze uitzonderlijke prestatie neer te zetten. Wellicht met hulp van het schaakmotief in de kledingkeuze? Hoogevener Remy Witkamp wist zijn goede vorm van de laatste tijd door te zetten en met 5 uit 7 de tweede plaats te behalen.


In groep I was het podium zelfs geheel gevuld door dames. Met 6,5 punten liet Jeanet Stel zien dat ze niet alleen uit de voeten kan op de 100 velden van het dambord, maar ook op de 64 velden van het schaakbord. Janneke van der Hagen pakte met 5 punten de tweede plaats.


Voor de deelnemers die niet in de (geld)prijzen vielen, was er een gekookt en gekleurd paasei te verdienen bij elke nul. Tel daar ook dit jaar het mooie weer bij op en de geweldige zorg voor de inwendige mens, dankzij de vrijwilligers van Salawaku aan de bar, en ook deze editie gaat weer als succesvol de boeken in. Volgend jaar vieren we het vierde lustrum tijdens de 20ste editie op 30 maart 2024. Alvast tot dan!

Met dank aan Jan van Os voor foto’s van de prijsuitreiking en sfeerfoto's gedurende de dag:

Eindstanden 2023

Maak jouw eigen website met JouwWeb